Bollekoner og bollemenn

Melkefrie boller
28. juli 2015

Bollekoner og bollemenn

Print Friendly, PDF & Email
   

Når værgudene ikke leverer og regnet slår på vindusruten frister det å tilbringe dagen inne. En rolig dag med spill eller en god bok er virkelig ikke å forakte. I hvert fall ikke i følge med en god kopp te og nystekte boller.

Nybakte boller er stor stas og ekstra godt på en ellers grå og kald dag.

Å bake boller kan være en hyggelig aktivitet i seg selv, og i hvert fall hvis man baker sammen. Mange barn synes det er gøy å være med å bake, så hvorfor ikke ta de med på baksten? La barna få lage deres helt egne bollekoner og bollemenn. En hyggelig aktivitet under utbaking og ikke minst når bollene er ferdige.

Oppskirften gir ca. 16 stk (avhengig av størrelse)

 

Du trenger

  • 1 pose TORO Hveteboller
  • 3 dl vann
  • 50 g smeltet smør (eller margarin)
  • Rosiner til å lage ansikt, knapper osv. (alternativt kan du bruke melis)
  • 1 egg (til pensling)

 

Fremgangsmåte

1. Tøm posens innhold i bakebollen. Smelt smøret i en kjele og tilsett 3 dl vann. Væsken skal være ca. 40 °C. Tilsett væsken i det tørre og elt deigen i 5 minutter i kjøkkenmaskin på middels hastighet (eller 8-10 minutter for hånd).

2.  Dekk bakebollen med plastfolie og/eller et håndkle og sett den på et lunt sted (når du baker gjærbakst er det viktig at det ikke er trekk, det kan drepe gjæren). La deigen heve i 10 minutter, (du kan heve deigen i opptil en time om du ønsker.  Det vil gjøre bollene ekstra gode).

3. Kle et stekebrett med bakepapir. Rull deigen til en tykk pølse og del den i 16 emner. Hvert emne skal bli en bollekone eller bollemann.

4. Ta et emne og del av biter til hode, armer og ben. Trill ut kropper, armer, ben og hode, og kanskje en hårmanke eller en hatt? Form til en bollekone eller bollemann og sett på stekebrettet. Pynt med rosiner.

Slik lager du bollerkoner og bollemenn

Tips! Form små bollekoner og bollemenn. Deigen vil heve til dobbel størrelse så lag de heller litt for små enn litt for store.

Dekk bollene til med et kjøkkenhåndkle og legg gjerne plastfolie over. Hev på et lunt sted i ca. 1 time, til bollene har fått dobbel størrelse.

5. Sett ovnen på 225°C (ved varmluft 215°C) og pensle forsiktig bollene med et sammenpisket egg (eller melk). Stek så bollene på midterste rille i 8 – 10 minutter. Er bollekonene og bollemennene store øker du tiden med 2 minutter. Avkjøl på rist. Følg med når 8 minutter har gått, så bollene ikke blir for mye stekt.

Da gjenstår det bare å kose seg med bollene!

 Allergiinfo!

Bollekonene og bollemennene er melkefrie ved bruk av melkefri margarin.

 Tips

Bare kreativiteten setter stopper for hva dere kan lage av bolledeigen. Hva med å prøve seg på en kamel eller en gris?

 Melkefrie boller

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *