Kanelboller

Kanelboller på tallerken
3. oktober 2019

Kanelboller

Print Friendly, PDF & Email
   

Husker du duften av kanelboller fra du var liten? Lukten som velter i mot deg når du kommer inn døren og gleden over at noen hjemme har bakt? Lukten er nesten like fantastisk som smaken av luftige, ferske, varme, saftige kanelboller.

Det er verken vanskelig eller krevende å lage kanelboller, men du må sette av litt tid. Kanelboller skal etterheve i ca. en time. Det betyr at du kan kose deg med avisen eller et magasin, gå en tur eller bruke tid med venner eller familie mens bollene hever og duften av gjærbakst brer seg i rommet.

Med denne oppskriften kan du også bake kanelsnurrer / kanelknuter eller kanelruller. Det er formen du lager på deigen som avgjør hva kanelbolle resultatet blir. Ingrediensene er de samme.

For 12 – 16 rykende ferske kanelboller om ca 1,5 time gjør du som følger:

Du trenger

Fyll

 • 100 g romtemperert smør
 • 5 ss sukker
 • 2 flate ss kanel
 • 1 sammenpisket egg til pensling
 • Evt. perlesukker eller melisglasur

Fremgangsmåte

1. Ta ut smøret til fyllet i god tid og sett det på kjøkkenbenken. Del gjerne smøret opp i små biter for å få det romtemperert fortere. Alternativt, bruk mykt smør.

2. Tøm posens innhold i bakebollen. Smelt smøret og tilsett 3 dl vann. Væsken skal være ca. 37 °C. Tilsett væsken i det tørre og elt deigen i 5 minutter i kjøkkenmaskin på middels hastighet (eller 8-10 minutter for hånd). Elt til deigen blir smidig. Lang og god elting er bakerens beste råd for perfekte boller.

Dekk bakebollen med plastfolie og/eller et håndkle og sett den på et lunt sted (når du baker gjærbakst er det viktig at det ikke er trekk, det kan «drepe» gjæren). La deigen heve i 10 minutter. (Forheving hever smaken, så hvis du har tid og mulighet så forhev gjerne deigen i opptil 60 minutter).

3. Mens deigen hever lager du fyllet. Rør sukker og kanel sammen med smøret (er ikke smøret mykt nok vil det lønne seg å ta det gjennom en kjøkkenmaskin med visp).Ha deigen ut på bordet og rull til en pølse. Kjevle pølsen ut til et stort, tynt rektangel (ca 55×35 cm). Smør kanelsmøret ut over rektangelet, men la en liten stripe deig på langsiden stå igjen uten smør.

Rull deigen tett sammen på langs ved hjelp av en slikkepott. Avslutt med å brette over fliken uten kanelsmør. Skjær rullen opp i skiver, ca 12-14 stk og legg på stekebrett med bakepapir (spiralen skal vende opp).

Kanelboller steg for steg
Dekk kanelbollene til med et kjøkkenhåndkle og legg gjerne plastfolie over. La bollene heve på et lunt sted i ca. 1 time til kanelbollene får dobbel størrelse. Da blir de ekstra gode!

4. Sett ovnen på 225 °C (ved varmluft 215 °C) og pensle forsiktig bollene med et sammenpisket egg (eller melk). Dryss gjerne litt perlesukker over.  Stek så kanelbollene på midterste rille i ca. 8-10 minutter og avkjøl på rist.

 Allergiinfo!

Kanelbollene er melkefrie ved bruk av melkefri margarin.

 Tips

Med denne oppskriften kan du variere utbakingen. For eksempel kan du bake:
– Kanelruller: Etter at du har rullet sammen rektangelet med kanelsmør. Skjærer du til ca 5 cm brede biter. Ikke snu de, men legg de rett over på bakepapirkledd stekeplate med deigskjøten ned. La kanelrullene etterheve under klede i 30-60 minutter.
– Kanelsnurrer: Se fremgangsmåte for sjokoladeknuter her. Du bytter bare ut fyllet med kanelsmøret istedenfor Nugatti Air

Kanelboller på tallerken

Bolle, snurr eller rull: Den fantastiske duften av kanelboller er den samme.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

2 Comments

 1. barbro sier:

  På Toro sin pose står det at vannet skal være 37 grader, mens her mener dere det skal være 40. hva er riktig? skal vi ikke følge anvisningene på posen selv om vi skal lage kanelboller?

  • Baking for alle sier:

   Hei Barbro,
   Her har det nok sneket seg inn en liten skrivefeil dessverre . takk for at du gjorde oss oppmerksom på det 🙂
   Vannet skal helst være ca 37 grader for blir det for varmt kan det påvirke gjæren og heveprosessen. Brukte du 40 grader gikk det helt sikkert fint. Håper bollene smakte! 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *