Katter som Lussekatter

9. desember 2016

Katter som Lussekatter

Print Friendly, PDF & Email
   

Lussekatter er en del av den tradisjonelle julebaksten og i Norge og Sverige baker man typisk lussekatter til St. Lucia feiringen den 13. desember. Navnet lussekatter kommer fra det gamle svenske ordet dyvelskatt, som betyr djevelkatt, mens selve tradisjonen med lussekatter skal ha kommet fra Tyskland på 1600 tallet. Da trodde at djevelen i form av en katt ga de slemme barna ris og bank, mens en hellig barneskikkelse ga barna boller. For å holde djevelen unna med lys ble bollene farget gule med enten safran eller gurkemeie.

Nå baker vi først og fremst lussekatter fordi de smaker utrolig godt og er en morsom avveksling til hveteboller. Det vanskelig å se for seg et luciatog med stemningsfylte barn uten en kurv med lussekatter. Hvorfor ikke prøve å forme lussekattene som nettopp katter, med et lite klipp og litt dekor får du raskt de morsomste lussekattene.

Du trenger

  • 1 pose TORO Hveteboller
  • 3 dl vann
  • 50 g smeltet smør (eller margarin)
  • Ca. 0,5 gram malt safran (du kan også bruke gurkemeie)

Pynt og pensling:

  • Rosiner til pynt
  • 1 sammenpisket egg til pensling
  • Dekorpenn til baking/smeltet sjokolade til værhår (kan droppes)

Fremgangsmåte

1. Tøm posens innhold i bakebollen. Smelt smøret og tilsett 3 dl vann. Væsken skal være lunken. Tilsett safran i væsken og bland med det tørre. Elt deigen i ca. 5 minutter i kjøkkenmaskin på middels hastighet eller 8-10 minutter for hånd. Elt til deigen blir smidig.

2. Dekk bollen med plastfolie og/eller et håndkle og sett den på et lunt sted (når du baker gjærbakst er det viktig at det ikke er trekk, det kan drepe gjæren). La deigen heve i 10 minutter.  (Forheving hever smaken, så hvis du har tid og mulighet så forhev gjerne deigen i opptil 60 minutter.)

3. Gjør klart stekebrett med bakepapir. Rull deigen til en tykk pølse og del den i 12-16 deler. Ta en del og rull til en vanlig bolle. Sett med god avstand til hverandre så de ikke hever i hverandre. Dekk til med et kjøkkenhåndkle og hev på et lunt sted i ca. 1 time.

4. Sett ovnen på 225 °C (ved varmluft 215 °C). Klipp et snitt i bollene med saks, klipp nesten inn til midten og trekk «ørene» litt til side da bollene hever videre i ovnen.  Pensle forsiktig lussekattene med et sammenpisket egg (eller melk) og trykk rosiner ned i bollene som øyne og snute. Stek på midterste rille i ca. 10 minutter. Avkjøl lussekattene på rist.

 Tips

 Dersom du vil pynte lussekattene med værhår kan du bruke en svart dekorpenn til baking (kjøpes på blant annet Jernia) eller smeltet sjokolade

Hvorfor ikke prøve å forme lussekattene som nettopp katter, med et lite klipp og litt dekor får du raskt de morsomste lussekattene.

Hvorfor ikke prøve å forme lussekattene som nettopp katter, med et lite klipp og litt dekor får du raskt de morsomste lussekattene.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *