Kringle med ditt favorittfyll

TORO Hveteboller
2. oktober 2019

Kringle med ditt favorittfyll

Print Friendly, PDF & Email
   

Kringle er en god gammel slager som fortjener å skinne litt ekstra. Med denne fremgangsmåten er det verken vanskelig eller krevende å lage kringle med ditt favorittfyll. Utgangspunktet for kringlen er en bolledeig, som du kjevler ut og fyller med det du liker aller best, før du former den og lar den heve for luftighetens skyld.  Gå deg en liten tur mens den hever, så kan du steke den nybakte kringlen når du kommer hjem. Med denne oppskriften lager du også enkelt en klippkrans, se tips lenger ned i innlegget.

Du trenger

Pynt og pensling:

  • 1 pisket egg til pensling
  • Skivede mandler til å pynte kransen med (om du vil)
  • Melis (om du vil)

Ditt yndlingsfyll –  Alternativene er utallige men her kommer fire forslag:

  • Mandelfyll: 200 gram Odense kransekakemasse som raspes på det groveste på et rivjern
  • Kanelfyll: 100 g romtemperert smør, 5 ss sukker og 2 flate ss kanel røres sammen og fordeles utover
  • Vaniljekrem: 3dl vaniljekrem (og rosiner om du vil)
  • Sjokoladefyll: En boks med Nugatti Air

Fremgangsmåte

1. Tøm posens innhold i en bakebolle. Smelt smøret og tilsett 3 dl vann. Væsken skal være lunken. Tilsett væsken i det tørre og elt deigen i 5 minutter i kjøkkenmaskin på middels hastighet (eller 8-10 minutter for hånd). Lang og god elting er bakerens beste råd for luftig gjærbakst.

2. Dekk bakebollen med plastfolie og/eller et håndkle og sett den på et lunt sted (når du baker gjærbakst er det viktig at det ikke er trekk, det kan «drepe» gjæren). La deigen heve i 10 minutter. Forheving hever smaken, så hvis du har tid og mulighet så forhev gjerne deigen i opptil 60 minutter.

3. Mens deigen hever gjør du klart fyllet. Ha deigen ut på bordet, kna lett og rull til en pølse. Kjevle pølsen ut til et stort, tynt rektangel (ca 60 cm bred). Fordel fyllet over rektangelet, men la en liten stripe deig på langsiden stå igjen uten (på bildet under er det mandelfyll som er brukt). Kringle 4. Rull deigen tett sammen på langs ved hjelp av en slikkepott. Avslutt med å brette over fliken uten fyll. Form til en kringle og legg på stekebrett med bakepapir (brettekanten skal vende ned). TIPS: Du lager enkelt en klippekrans om du vil, da må du klippe toppen av kransen før du setter den til etterheving. Hold saksen loddrett og klipp snitt med ca 2 cm mellomrom. Klipp ca. halvveis ned i kransen, jo dypere du klipper jo mer struktur får du. Klipp rundt hele kransen. Trekk så flikene vekselsvis til høyre og venstre (se bildet). Fortsett rundt  hele kransen til du er rundt.   Klippekrans 5. Dekk kringlen til med et kjøkkenhåndkle og legg gjerne plastfolie over. La kringlen heve på et lunt sted i ca. 1 time.

6. Sett ovnen på 200 °C (over- og undervarme). Når ovnen er varm pensler du forsiktig kringlen med et sammenpisket egg (eller melk). Dryss gjerne skivede mandler over.  Stek så på nederste rille i ca. 20-25 minutter. Er kransen ekstra tykk vil den kreve lenger tid. Bank på undersiden av kransen mot slutten av steketiden, hvis den gir en hul lyd er den ferdig. Avkjøl på rist.  TIPS: Legg over litt bakepapir om kransen blir mørk i fargen mot slutten av steketiden. Ringle over melisglasur etter at kringlen er avkjølt og server. God sommer!

 Allergiinfo!

Kringlen er melkefri ved bruk av melkefri margarin.

TORO Hveteboller

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *