Sjokoladeknuter eller sjokoladesnurrer?

Sjokoladeknuter på tallerken
4. oktober 2019

Sjokoladeknuter eller sjokoladesnurrer?

Print Friendly, PDF & Email
   

En bolledeig kan bakes ut i mange mange ulike varianter, for eksempel til sjokoladesnurrer, kanelboller, rosinboller, kringler, skolebrød og så videre. Det er en god grunn til å bake boller ofte. Det går faktisk ikke an å gå lei.

Gjærbakst har de siste årene blitt mer og mer populært i Norge. Særlig nyter vi boller i utallige varianter i de kalde månedene, og de har vi jo en del av her til lands.

Her får du oppskriften på nydelige sjokoladeknuter. De heter det fordi deigen knytes. Det er dette som gir den delikate formen. Noen kaller de også sjokoladesnurrer fordi deigen snurres før den knytes. Hva du kaller de er opptil deg, så lenge du nyter de med god samvittighet!
Oppskriften gir ca. 12 – 16 sjokoladeknuter

 Du trenger

Fyll:

  • 1 boks Nugatti Air
  • 1 sammenpisket egg til pensling

Fremgangsmåte

1. Tøm posens innhold i bakebollen. Smelt smøret og tilsett 3 dl vann. Væsken skal være ca. 40 °C. Tilsett væsken i det tørre og elt deigen i 5 minutter i kjøkkenmaskin på middels hastighet (eller 8-10 minutter for hånd). Elt til deigen blir smidig. Lang og god elting er bakerens beste råd for perfekte boller.

Dekk bollen med plastfolie og/eller et håndkle og sett den på et lunt sted (når du baker gjærbakst er det viktig at det ikke er trekk, det kan drepe gjæren). La deigen heve i 10 minutter. (Forheving hever smaken, så la gjerne deigen heve i opptil 60 minutter om du har tid og mulighet.)

2. Ha deigen ut på bordet og rull til en tykk pølse. Kjevle pølsen ut til et stort, tynt rektangel (ca. 55×35 cm). Smør Nugatti Air ut over rektangelet ved hjelp av en slikkepott. Brett deigen. Begynn med den ene langsiden. Ta tak i den ene enden av deigen Brett og legg enden av deigen på midten av rektangelet. Ta den andre langsiden og legg over hele bretten. Skjær i strimler.

Ta en strimmel. Snurr på deigen og knyt den så i en knute mens du vrir/snurrer deigen (øvelse gjør mester).  Sett på en papirkledd stekeplate.  Fortsett med neste strimmel  til alle er formet til «knuter». Dekk så sjokoladeknutene til med et kjøkkenhåndkle og legg gjerne plastfolie over. La sjokoladeknutene heve på et lunt sted i ca. 1 time til de har fått dobbel størrelse. Da blir de ekstra gode!

 

Kanelsnurrer steg for steg

3. Sett ovnen på 225 °C (ved varmluft 215 °C) og pensle forsiktig sjokoladeknutene med et sammenpisket egg (eller melk). Stek så på midterste rille i ca. 10 minutter og avkjøl på rist.

Bollene kan fryses, men sannsynligheten for at det blir noen til overs er nok liten.

 Tips

Prøv også knuter med kanelfyll? Du erstatter da Nugatti Air med 100 g romtemperert/mykt smør, 5 ss sukker og 2 flate ss kanel, rører det sammen og fordeler over deigen før du bretter den sammen.

Sjokoladeknuter på tallerken

Sjokoladeknutene med Nugatti er klare til servering.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *