Bollekake av skolebrød til skolestart

TORO Hveteboller
17. august 2019

Bollekake av skolebrød til skolestart

Print Friendly, PDF & Email
   

Sommeren er på hell og det nærmer seg skolestart. Det betyr mange spente barn som har vært borte fra skolebenken i det som kan kjennes som en liten evighet. Mange familier liker å markere denne dagen litt, kanskje spesielt om det er aller første skoledag. Bakst er en fin måte å skape en liten anledning og kanskje er skolebrød midt i blinken for dere? Her får du oppskriften på en deilig «bollekake» med fyll av vaniljekrem og med melisglasur og kokos. En herlig variasjon på skoleboller som gjør bollene ekstra saftige og myke. Bollene bakes ut på vanlig måte, men settes i en rund kakeform. Derav navnet bollekake.

For 16 skolebrød formet som en kake gjør du som følger:

 Du trenger

 

  • Ca. 5 dl vaniljekrem (kjøp ferdig eller lag selv)
  • Kokosmasse (kan sløyfes)
  • 3 dl melis
  • Ca. 1 – 1,5 ss vann

 Fremgangsmåte

1. Smelt smøret og tilsett 3 dl vann. Varm forsiktig opp til væsken er ca. 40 °C. Tøm posens innhold i bakebollen. Tilsett væsken og elt deigen i 5 minutter i kjøkkenmaskin på middels hastighet (eller 8-10 minutter for hånd).

2. Dekk bakebollen med plastfolie og/eller et håndkle og sett den på et lunt sted (når du baker gjærbakst er det viktig at det ikke er trekk, det kan drepe gjæren). La deigen heve i 10 minutter (hev gjerne deigen lenger om du har tid. Forheving hever smaken på baksten).

3. Elt deigen på bakebordet, (du trenger ikke ekstra mel til dette. Klisser deigen bruker du bare litt olje.) Rull deigen til en pølse og del den i 16 emner. Trill ut runde boller. Ta frem en kakeform på 16 diameter eller større. Dekk bunnen med bakepapir og smør kantene. Fordel bollene i kakeformen. Dekk til med et kjøkkenhåndkle og hev på et lunt sted i ca. 1 time.

4. Sett stekeovnen på 200°C. Bruk fingrene til å forme en grop i midten av bollene. Jo større grop jo mer vaniljekrem (så her justerer du selv). Trykk forsiktig ned, men ikke helt igjennom. Bruk avkjølt/romtemperert vaniljekrem. (Har du kjøpt ferdig bør den røres myk først). Fyll hullene med vaniljekrem ved hjelp av to spiseskjeer.

5. Stek bollekaken på midterste rille i ca. 12 – 15 minutter (se tips). Avkjøl på rist.

6. Fyll melis i en bakebolle. Tilsett litt og litt vann i melisen. Det er viktig at melisglasuren ikke er for tynn. Ringle melisglasuren på kaken og dryss over kokos.

 Tips

Følg med mot slutten av steketiden. Blir bollekaken brun på toppen uten å være ferdig stekt, legger du et bakepapir over. Ved bruk av en mindre kakeform må du øke steketiden. Vær obs på at kaken blir veldig høy i så måte og den vil nok da bli brun på toppen før den er gjennomstekt.

TORO Hveteboller

Bollekake med vaniljekrem, melisglasur og kokos

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *